
Vločky. Spolu s ryžou a zemiakmi patria k najčastejšiemu zdroju sacharidov v jedálničku kulturistov. Poďme sa pozrieť aj na iné druhy vločiek ako ovsené, ktoré si zaslúžia miesto v jedálničku.
Ovsené vločky
Myslím, že ich pozná snáď každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o zdravú výživu. Nemám pravdu?
Ovsené vločky sa najčastejšie používajú medzi kulturistami a zástancami zdravého životného štýlu. Kvôli svojmu nízkemu obsahu kalórií sa perfektne hodia k diétam všetkého druhu, a navyše by mali pomáhať pri odbúravaní tuku a cholesterolu z tela.
Dajú sa zohnať v mnohých podobách, napr. lisované celé ovsené jadrá, ktoré sú tvrdšie a pomaly mäknú. Ďalej jemné ovsené vločky, ktoré sú vopred rozdrvené. Poslednú podobu majú ako ovsená múka, ktorá sa používa napríklad vo výžive dojčiat.
Okrem varenia kaší, miešania s proteínom alebo pečenia sa dajú použiť napríklad do plniek, mäsových rolád, ako závarka do hovädzieho alebo kuracieho vývaru.
Aby si vločky uchovali svoje pozitívne účinky, nie je dobré ich príliš dlho variť. A tiež si dajte pozor, aby vám nezostarli kvôli vyššiemu obsahu tuku.
Ako sa vlastne vločky vyrábajú?
Ovsené vločky sa vyrábajú lúpaním ovsa z naparovaných zŕn. Po vyčistení hrubého zrna sa obilné zrná na niekoľko hodín najprv vystavia vlhku, potom suchému teplu v sušiarni. Pri tomto ošetrení vzniká typická orechová aróma budúcich vločiek. Teplom sa tiež inaktivujú látky štiepiace tuky (enzýmy), ktoré by inak pri skladovaní spôsobili nepríjemnú potuchnutú, horkú pachuť. Plevice sa pri sušení uvoľnia a možno ich ľahko oddeliť v bubnovom alebo odstredivom odplevovači (predtým sa šúpali medzi mlynskými kameňmi). Po usušení sa ovsené zrná triedia podľa veľkosti.
Pri výrobe ovsených vločiek sa ovsené jadrá sparia a na stláčacej stolici sa lisujú naplocho pomocou rotujúcich kovových valcov. Pri výrobe drobných vločiek sa jadrá pred valcovaním narežú na kúsky (ovsenú krupicu). Predávajú sa tiež vločky instantné, ktoré sa vyrábajú z ovsenej múky a po namočení sú rýchlo rozpustné.
Účinky a pozitíva:
- pomáhajú pri črevných a žalúdočných ťažkostiach, poruchách trávenia
- posilňujú imunitný systém
- tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy
- sú zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listovej (B9) a kyseliny pantoténovej (B5)
- obsahujú omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny
- majú vysoký obsah vlákniny a kvalitných sacharidov
- tiež v nich nájdete vápnik, draslík, fosfor, horčík, zinok, meď a mangán
- majú vysoký obsah bielkovín a nenasýtených mastných kyselín
Nutričné hodnoty
Obsahujú priemerne 66,5 % sacharidov, 14,4 % bielkovín a 6,8 % tuku. Práve kvôli vysokému obsahu tuku sa nedajú dlho skladovať, aby nezatuchli.
Ale pozor, všetky výrobky z ovsených vločiek nie sú tak úplne zdravé. Dajte si pozor, či kupujete prírodné nespracované vločky, alebo vločky s pridaným cukrom a tukom.
Pohánkové vločky
Pohánka k nám prišla z Ázie a postupne sa rozšírila po celej Európe. Pohánkové vločky sú menej známe, ako ovsené vločky. Veľmi obľúbené sú u osôb, ktoré trpia celiakiou, pretože neobsahujú lepok. Chutia ľahko orieškovo, takže kto miluje chuť orieškov, budú mu chutiť.
Účinky a pozitíva:
- neobsahujú lepok
- sú ľahko stráviteľné
- upravujú obehové problémy (omrzliny, vysoký krvný tlak, krehkosť kapilár)
- sú významným zdrojom rutínu (lieči hemoroidy)
- v zime zahrievajú organizmus
- celkom obsahujú 18 druhov aminokyselín
Pšenové vločky
Možno vás to prekvapí, ale pšeno je lúpané proso a patrí medzi typické čínske potraviny. Obsah bielkovín a železa ich radí medzi veľmi užitočné obilniny, ktoré pomáhajú pri chudokrvnosti a ocenia ich osoby s veľkou psychickou a fyzickou záťažou.
Vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti sa stali obľúbenými na miestach po celom svete. Sú vhodné pre bezlepkovú diétu a zdravý životný štýl, pretože sa priraďujú k zásaditým potravinám.
Účinky a pozitíva:
- majú vysoký obsah vlákniny
- podporujú metabolizmus a funkciu obličiek
- majú vysoký obsah kremíka (rast zubov, vlasov a nechtov) a fosforu (liečba a prevencia depresie)
- obsahujú vitamíny skupiny B
- majú vysoký obsah železa
Amarantové vločky
Nie som si istý, či niekto z vás o nich počul. Sú menej známe, málokto ich zaraďuje do svojho jedálnička, čo je škoda. Zase sa skvele hodia pre tých, ktorí trpia celiakiou - neobsahujú lepok. Amarant pochádza zo Strednej Ameriky, Aztékovia ho pestovali už pred tromi tisícročiami. Podľa svojho využitia sa radí, rovnako ako pohánka, k pseudoobilovinám. Stretnúť sa s ním môžete v podobe vločiek, múky, semienok a pukancov.
Účinky a pozitíva:
- neobsahujú lepok
- obsahujú najviac bielkovín zo všetkých obilnín
- sú bohaté na esenciálne aminokyseliny
- majú vysoký obsah vlákniny
- majú vysoký obsah železa, vápnika, horčíka a draslíka
- znižujú hladinu cholesterolu
- pozitívne pôsobenie na látkovú výmenu a zlepšovanie činnosti pečene a žlčníka
Vločky z obilniny Quinoa
Tiež si nie som istý, či ich poznáte. Po slovensky sa quinoa nazýva Mrlík čílsky, tak už som vám možno napovedal. Pochádza z Latinskej Ameriky, kde ju najčastejšie používali ako základnú obilnina. Názov „quinoa“ znamená v preklade „matka zrno“.
Nad bežnými obilninami quinoa vyniká vyšším obsahom niektorých minerálnych látok. Skladbou aminokyselín sa quinoa podobá živočíšnym produktom a sóji. Opäť neobsahuje lepok, preto je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou. Kvôli jej vyššej cene nie je až tak obľúbená. Balíček vločiek asi 250 g sa dá kúpiť za 1,5 až 2 €. Predáva sa aj v podobe vločiek, múky alebo semien.
Účinky a pozitíva:
- neobsahujú lepok
- obsahujú viac vápnika ako mlieko
- obsahujú fosfor, železo, horčík
- pýšia sa vysokým obsahom bielkovín, predovšetkým esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť
- dajú sa označiť ako superpotravina
Autor článku:

FITNESS4U redakcia
Redaktori zaoberajúci sa odbornými článkami aj textami pre začínajúcich a pokročilých cvičencov zo všetkých športových oblastí.
Produkty z našej ponuky