AAKG
Arginín Alfa-Ketoglutarát (AAKG, A-AKG) je látka zložená z aminokyseliny L-Arginínu a Alfa-Ketoglutarátu (Kyselina Alfa-Ketoglutarová), ktoré sú potrebné pri metabolickom procese aminokyselín.
AAKG využívajú kulturisti najmä kvôli efektu "napumpovania", tvrdnutia a zväčšovania svalovej hmoty. Rovnako zvyšuje výdrž a bielkovinovú syntézu.
Arginín je podmienečne esenciálny, čo znamená, že telo ho má dostatok, ak je strava kvalitná a vyvážená. Nájdeme ho v mnohých živočíšnych aj rastlinných bielkovinách (mäso, ryby, mliečne výrobky alebo orechy a semienka). Arginín je aminokyselina prítomná v proteínoch všetkých živých foriem. Pomáha telu zbavovať sa odpadových produktov, podieľa sa na tvorbe rozmanitých zlúčenín v organizme (vrátane kreatínu), na výrobe Oxidu dusnatého (ktorý prispieva k uvoľňovaniu ciev – vazodilatácii), stimuluje uvoľňovanie hormónov, v prípade potreby sa môže premeniť na glukózu.
Alfa-Ketoglutarát je dôležitou biologickou zložkou, ktorá v organizme pomáha pri tvorbe využiteľnej energie z prijatých uhľohydrátov, proteínov a tukov. Má schopnosť podporiť zásobovanie Arginínu v tele a pomáha normalizácii funkcií pečene.
AAKG zvyšuje prekrvenie, čím uľahčuje presun dôležitých živín Glukózy a Dusíka do namáhaných svalov. Arginín, ktorý je v AAKG obsiahnutý, je jedinou primárnou stavebnou zložkou Nitrogen-monoxide, ktorý vyvoláva efekt prekrvenia. Kulturisti ho využívajú najmä kvôli efektu "napumpovania", tvrdnutia a zväčšovania svalovej hmoty. Rovnako zvyšuje výdrž a bielkovinovú syntézu.