GI
GI - Glykemický index je hodnota (na stupnici od 0 do 100), vyjadrujúca, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Naopak nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti. Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:
- s nízkym glykemickým indexom (< 55) - chudnete (napr. brokolica, cesnak, huby paprika, paradajka, koreňová zelenina...)
- so stredným glykemickým indexom (56 – 69) - neutrál (napr. broskyne, paradajkový džús, hroznové víno, prírodná jablčná šťava...)
- s vysokým glykemickým indexom (> 70) - priberáte (napr. banán, pečivo biele, žitná múka, cukor kryštál...)