Hrozno
Hrozno (Vinič hroznorodý / Vitis vinifera) je plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a na prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami.
- Hrozno obsahuje Draslík, Kyselinu Listovú, Vitamín C, E a Vitamíny skupiny B. Vitamín C vo dvojici s vitamínom E je jednou z najlepších ochrán proti starnutiu. Vitamín E naviac zmierňuje bolesť svalov pri cvičení a po ňom a pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a fyzickú výkonnosť. Omladzuje pleť a vlasy a pri hojení bráni vzniku hrubých jaziev.
- Sušené hrozienka majú vysoký obsah prírodného cukru, preto predstavujú vysoko energetickú potravinu. Sto gramov hrozienok obsahuje až 280 kcal a okrem toho sú bohatým zdrojom Draslíka a Železa. Hrozno je tiež overeným afrodiziakom.
- Semená hrozna obsahujú silný prírodný antioxidant Procianidín.
- Hroznový olej obmedzuje vznik kŕčových žíl, bolesti nôh, obmedzuje tvorbu histamínu. Antioxidačné účinky oleja znižujú riziko aterosklerózy a rakoviny, zvyšujú pevnosť žíl a podporujú zdravé oči.
- Hroznová kôstočka obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu E, ktorý má antioxidačné vlastnosti. Vzhľadom k vysokému obsahu polynenasýtených mastných kyselín (až 76 % Kyseliny Linolovej) má nutričnú hodnotu porovnateľnú so slnečnicovým, sójovým alebo kukuričným. Obsahuje esenciálne živiny - vitamíny a stopové prvky. Sú v nej najviac zastúpené Vitamíny skupiny B a minerály ako Fosfor, Draslík, Vápnik a Magnézium.