Jačmeň mladý
Jačmeň mladý (Zelený jačmeň) je mladá rastlina Jačmeňa siateho, z ktorého je zozbieraný len zelený výhonok, pretože obsahuje najvyššie množstvo biologicky aktívnych látok. V mladom jačmeni sa nachádza veľké množstvo Chlorofylu, antioxidantov, enzýmov, minerálov i vitamínov. Vo vyššom pomere sa v ňom nachádza Beta Karotén, vitamíny B1, B2, B6, C, E, H, Kyselina Nikotínová, Listová a Pantoténová. Jačmeň dokáže vyvolať v ľudskom organizme zásadité prostredie a pomáha tak proti častému prekysleniu, ktoré sa považuje za jednu z príčin civilizačných chorôb a slabého imunitného systému.
Možné účinky na zdravie
- Antioxidanty priaznivo vplývajú na celkový stav organizmu i na samotné trávenie a metabolizmus, zabraňujú predčasnému starnutiu buniek.
- Chlorofyl znižuje prekyslenie žalúdka, zlepšuje stav žalúdočnej steny a tvorbu žalúdočných štiav, vhodný je pri refluxe, pálení záhy či výskyte vredov.
- Má významné detoxikačné účinky a je ideálny aj na prečistenie organizmu.
- Šťava z jačmeňa priaznivo pôsobí na črevnú peristaltiku a vyprázdňovanie, zlepšenie stavu hrubého a tenkého čreva.
- Pozitívne vplýva na cukrovku.
- Obsahuje enzýmy schopné spaľovať tuky, podporuje činnosť štítnej žľazy.
- Priaznivo pôsobí na pokožku i na problémy s ňou, napr. na akné, psoriázu, ekzémy.
- Pôsobí proti vonkajším a vnútorným zápalom a blahodárne pôsobí aj na pohybový aparát a kĺbové ochorenia.