Kakaové bôby
Kakaové bôby obsahujú Horčík, Vápnik, Fosfor, Železo, Teobromín, organickú Síru, Meď, Mangán, Selén, Zinok, Draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, aminokyseliny a v malom množstve Kofeín. Kakaové bôby sú tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie, znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb a prospievajú dlhovekosti.
Môžu sa konzumovať zmiešané s čerstvým alebo sušeným ovocím, s orechmi, so semienkami, pridať do jogurtu, ovocných šalátov, dezertov.
Kakaová hmota býva označovaná ako tzv. "100% čokoláda". Ide o čistú kakaovú hmotu, vyrábanú z celých kakaových bôbov. Na výrobu kvalitnej čokolády je kakaová hmota základnou surovinou. 100% surová kakaová hmota vzniká mletím a lisovaním sušených kakaových bôbov v špeciálnych mlynoch a obsahuje 53% kakaového masla. Neobsahuje žiadne ďalšie suroviny a dá sa použiť na priamu konzumáciu. Kakaové bôby sú nabité antioxidantmi, vitamínmi, minerálmi, a látkami slúžiacimi ako neurotransmitery, ktoré dodávajú telu energiu, dobrú náladu a jasnú myseľ.
Kakaová hmota by mala byť vyrobená z nepražených kakaových bôbov, v ktorých sú zachované všetky zdraviu prospešné látky. Kakao obsahuje látku Teobromín, ktorá tvorí 1-2 % kakaového bôbu, má dilatačné účinok na cievy a dokáže veľmi efektívne podporovať nervový systém. Má pritom len 1/4 stimulačného účinku jeho sesterskej molekuly kofeínu. Theobromín má jemný diuretický účinok a je využívaný ako základná zložka prírodných prostriedkov na znižovanie krvného tlaku a prevencie infarktu.