Karob
Karob - je zdravšou alternatívou kakaa a to nielen vďaka farbe, ale aj chuti. Hoci úplne nenahradí typickú čokoládovú vôňu, hodí sa do zmrzliny, na pečenie, varenie a pod. V porovnaní s kakaom má však vyšší obsah Vápnika, menej tuku a kalórií. Dopriať si ho môžu aj alergici na kakao. Vďaka obsahu vlákniny znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha pri trávení a vylučovaní. Karob je sám o sebe sladký a chutný, obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov – vitamíny skupiny B, Vápnik, Horčík, Draslík, Železo, Mangán, Chróm a Meď.
Karob - “svätojánsky chlieb“ alebo „chlieb svätého Jána“ je tmavo hnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua (Rohovník obyčajný). Plody tohto stromu sa podobajú na fazuľové lusky, ktoré sa vysušené pomelú na prášok podobný kakau. Domovom karobu je Blízky východ.