Kokos
Kokos je vynikajúca potravina pre ľudí s potravinovou intoleranciou na mlieko. Tvrdá biela dužina je zložená zo 60 % tuku, 20 % sacharidov, 8 % proteínov a 6 % vody.
- Pozitívne účinky kokosu na redukciu hmotnosti sa prisudzujú obsiahnutému tuku, ktorý je bohatý na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom - MCT, ktoré sa okamžite zužitkujú a keď ich nie je nadbytok, neukladajú sa ako zásobný tuk.
- Konzumácia Kokosu môže zvýšiť hladinu HDL = "dobrého" Cholesterolu.
- Kokosový olej chráni pred vírusmi, infekciami či baktériami a dokáže aj pomôcť pri problémoch s mozgovými funkciami, srdcom či štítnou žľazou. Skvele tiež funguje pri problémoch s trávením. V lete dokáže ochrániť pleť pred slnečným žiarením. Môže sa používať na pečenie i ako krém.
- Kokosové mlieko vo všeobecnosti podporuje imunitný systém. Je dokázané, že národy, ktoré ho pijú, majú nižší výskyt napríklad srdcových chorôb.
Z kokosu sa dá využiť: kokosové mlieko, kokosová voda, kokosové maslo, koksový olej, kokosový cukor, kokosová múka. Všetky tieto zložky majú v našom slovníku samostatné heslo.