Maltitol
Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčovadlo v potravinách. Používa sa na nahradenie Sacharózy. Jeho sladkosť dosahuje cca 75-90 % sladkosti Sacharózy, ale obsahuje polovičné energiu. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje kazenie zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve.
Maltitol sa používa v žuvačkách, rôznych sladkostiach (hlavne v marcipáne a v nugáte), mrazených krémoch, býva súčasťou stolových sladidiel a pod. Používa sa tiež v kozmetických výrobkoch, v tabaku a v doplnkoch výživy.
Látka sa vyrába hydrogenáciou Maltózy, čo je cukor získaný zo škrobov.
Látka sa vo väčšine literatúr považuje za bezpečnú. Požívaním veľkého množstva môže dôjsť k nadmernej plynatosti, nadúvaniu alebo môže mať preháňací efekt. V celej EÚ je používanie Maltitolu v nevyhnutnom množstve v potravinách povolené. V USA je už látka povolená a zaradená do zoznamu látok GRAS (všeobecne uznávané ako bezpečné).