Maltodextrín
Maltodextrín je oligosacharid, ktorý dokáže výrazne zlepšiť a predĺžiť fyzický výkon. Zabraňuje kolísaniu cukru v krvi, čo zaháňa malátnosť a slabosť po tréningu.
Maltodextrín predstavuje akýsi medzistupeň medzi jednoduchými a komplexnými sacharidmi. Získava sa z obilia, zemiakov a ryže. Nejedná sa o jeden produkt. Správny termín sú maltodextríny. Maltodextríny sú polysacharidy rozštiepené na kratšie reťazce. Spravidla sa skladajú z 3-19 molekúl glukózy.
Väzby glukózy v takýchto reťazcoch sú veľmi slabé. A práve preto je maltodextrín pre športovca tak zaujímavý. Navonok pôsobí ako komplexný cukor. Po skonzumovaní sa však slabé väzby v reťazci rýchlo štiepia na jednoduchú glukózu. Výsledkom je väčšie množstvo získanej energie, bez zažívacích ťažkostí. Výhody Maltodextrínu sú v tom, že je to "polysacharid", ktorý nezaťažuje trávenie, rýchlo sa štiepi na glukózu, je teda ideálnym cukrom počas výkonu a tesne po výkone.