Mandle
Mandle sú plody stromu Mandľa obyčajná (Prunus dulcis / Amygdalus communis).
Plusy a možné účinky mandlí
- sú bohatým zdrojom živín
- obsahujú antioxidanty
- obsahujú veľa vitamínu E, ktorý chráni membrány buniek pred poškodením
- pomáhajú diabetikom
- upravujú hodnoty krvného tlaku
- znižujú hodnoty cholesterolu
- bránia škodlivej oxidácii LDL cholesterolu
- zvyšujú pocit sýtosti
- pomáhajú znižovať hmotnosť
- sú ideálne na zdravú pleť, vlasy, nechty, kosti a zuby
V 28 gramoch (jedna hrsť) mandlí sa nachádza 3,5 gramu vlákniny, 6 gramov bielkovín, 14 gramov tukov (z toho 9 gramov mononenasýtené kyseliny), 37 % odporúčanej dennej dávky (ODD) Vitamínu E, 32% ODD Mangánu, 20 % ODD Horčíka. Ďalej obsahujú Zinok, Železo, Meď, Fosfor, Vápnik, Draslík, vitamín B2 (riboflavín). Toto množstvo mandlí predstavuje energetickú hodnotu 161 kalórií a je v ňom 2,5 gramu sacharidov.