Ovos
Ovos siaty (Avena sativa L.) je jednoročná tráva, ktorá pochádza z východnej Európy a pestuje sa ako obilnina, ktorej plodom je zrno. Ovos sa období zrelosti kosí a po vymlátení dosúša. Na dietetické a liečebné účely sa využíva zrno, zrno upravené vo forme ovsených vločiek, niekedy aj slama.
Terapeutické účinky ovsených zŕn sa využívajú najmä pri nervovej vyčerpanosti, nespavosti, predráženosti (aj sexuálnej), zvyšovaní peristaltiky čriev a predchádzaní vzniku hemoroidov (vysoký obsah vlákniny a slizu), znižovaní krvného tlaku a úprave krvného obehu, detoxikačných kúrach alkoholikov a toxikomanov.
Ovos je na živiny veľmi bohaté obilie. Obsahuje Fosfor, Železo a Vitamín B1, dvakrát viac tzv. zdravého tuku ako pšenica a viac ľahko nastaviteľných proteínov a sacharidov, ktoré sa pomaly vstrebávajú, a preto dokáže poskytnúť telu zásobu energie na niekoľko hodín.
Ovsená múka sa pridáva do ciest z pšeničnej múky pre svoju ovsenú chuť, schopnosť robiť cesto krehkejším a vláčnejším a v kuchyni je vhodná kvôli zníženému obsahu lepku. Ovsená múka obsahuje lepok a nie je vhodná pre celiatikov a bezlepkovú diétu. Môže sa použiť na prípravu slaných i sladkých ciest, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Možno ju pridať do chlebového cesta (maximálne cca 30 %).