Paradajky
Paradajky - plody Rajčiaka jedlého sú tvorené z viac ako 90 % vodou, 5 % sacharidmi (Glukóza a Fruktóza) a 2,5 % bielkovinami. Majú vysoký podiel vlákniny a neobsahujú takmer žiadne tuky. Zrelé plody Rajčiaka jedlého sú bohaté na Betakarotén, Vitamíny C, B1 B2, B3, B5, B6, B9, B12, minerály Chróm, Draslík, Železo, Horčík, Fosfor, Sodík, Zinok, Meď Mangán, Selén.
Paradajka je hlavným zdrojom Lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami. Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia paradajka, tým väčšie množstvo Lykopénu obsahuje. Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah nájdeme v šupke paradajky.
Zdravotné benefity paradajky
- znižuje hodnoty cholesterolu
- bojuje proti zápalu a oxidačnému stresu
- znižuje riziko vzniku krvných zrazenín
- spomaľuje proces spálenia kože na slniečku (konzumácia 40 g paradajkovej pasty s olivovým olejom denne po dobu 10 týždňov znížila proces spálenia o 40 %)
- paradajková alergia je zriedkavá