Polyoly
Polyoly sú alkoholové cukry, ktoré síce ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, ale pomalšie ako klasický cukor.
Zjednodušene sa jedná o alkoholické cukry bežne sa vyskytujúce v niektorých druhoch ovocia. Sú dobre rozpustné vo vode, sú dosť hygroskopické. Bežnými polyolmi sú Sorbitol, Manitol, Maltitol, Izomaltu, Laktitol, Xylitol a Erithritol.
Polyoly sú rôzne sladké, od polovice sladkosti cukru (Sorbitol) až po rovnosť sladkosti cukru. Od ostatných sladidiel sa líšia vyšším obsahom energie (aj keď stále polovičným, než má Sacharóza). Polyoly nestrácajú sladkosť ani pri zahrievaní. Sú tiež známe chladiacim efektom v ústach.
V potravinách sa polyoly používajú hlavne ako sladidlá pri náhrade cukru. Zaisťujú technologické funkcie ako emulgátory, zahusťovadlá, poťahové zložky a protispekavé látky. Na rozdiel od iných sacharidov nie sú príčinou vzniku zubných kazov ani náhleho vzostupu hladiny glukózy v krvi. V porovnaní s inými sacharidmi obsahujú nižší počet kalórií. Možno ich nájsť vo výrobkoch bez cukru. Polyoly sa využívajú v potravinárstve na výrobu soft drinkov, mrazených dezertov, žuvačiek a pridávajú sa aj do doplnkov výživy.