Pšeničné vločky
Pšeničné vločky sa získavajú z navlhčených a lisovaných zŕn pšenice. Pšeničné vločky sa používajú pri príprave müsli, cereálií, príloh, na zahustenie polievok, pri pečení, pridávajú sa do obilných kaší, jogurtov alebo sa konzumujú s ovocím. Sú veľmi vhodné pri redukčných diétach. Obsahujú proteíny, sacharidy, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu.
Pšenica je zdrojom energie pre svalstvo, mozgové a nervové bunky. Vláknina podporí trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a cholesterolu a podporuje imunitu, účinná je proti depresii, vypätým nervovým stavom, stresu a nervozite.
Pšenica je jednou z najstarších pestovaných rastlín pôvodom z juhozápadnej Ázie a zahŕňa asi 20 druhov. Je najdôležitejšou svetovou plodinou a základnou potravinárskou surovinou (predovšetkým na výrobu pečiva a cestovín) a hlavným zdrojom rastlinných bielkovín v potravinách.
Pšenica obsahuje: škrob (50-70 %), bielkoviny (8-13 %) hrubá vláknina (do 2 %), tuk (1,5 % Kyselina olejová, Linolová), vitamíny skupiny B, najmä Tiamín, vitamínu E, minerálne látky Vápnik, Železo, Fosfor, Draslík, Horčík a Zinok. Na živiny sú bohaté aj pšeničné klíčky (najmä vitamíny B, E a minerálne látky). Tie zostávajú v celozrnnej múke, takže výživná hodnota tejto múky je vyššia oproti bielej múke. Z klíčkov sa vyrába olej s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý funguje ako antioxidant – redukuje voľné radikály a chráni tak telo.