Slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka sú potravinou, ktorá podporuje celkové zdravie organizmu, znižuje vysokú hladinu cholesterolu, riziko srdcovo-cievnych ochorení a zvyšuje odolnosť pred rakovinou.
Slnečnica pochádza z Ameriky a do Európy sa dostala až v 16. storočí. Slnečnica sa používa na výrobu oleja a veľkú obľubu majú aj jej semienka. Slnečnicové semienka sa konzumujú surové, opražené, so šupkou aj bez nej, pridávajú sa napríklad do kaše, müsli či vločiek, slúžia ako posýpka na chlieb alebo pečivo a používajú sa aj do rôznych zeleninových či ovocných šalátov.
Pozitívne účinky slnečnicových semienok
- znižujú krvný tlak a cholesterol
- znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
- pôsobia upokojujúco a antistresovo
- priaznivo pôsobia na vlasy a nechty
- sú prospešné pri kožných problémoch
- zlepšujú činnosť štítnej žľazy
- pomáhajú budovať svalovú hmotu
Vedci tvrdia, že stačia dve polievkové lyžice slnečnicových semienok denne a pokryjete sa denná odporúčaná dávka Vitamínu E - silného antioxidantu, ktorý pomáha predchádzať vzniku rakoviny, stará sa aj o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Slnečnicové semienka obsahujú
- vitamíny E, B1, B5
- minerálne látky: Vápnik, Mangán, Selén, Meď, Železo, Horčík, Fosfor
- antioxidanty
- esenciálne mastné kyseliny
- bielkoviny
- Kyselinu Linolovú