Tekvicové semienka
Tekvicové semienka (jadierka) sa získavajú zo stredovej dužiny Tekvice veľkoplodej (Curcubita maxima). Pečením sa získavajú jadierka, vhodné na priame jedenie i na varenie a pečenie.
Tekvicové semienka obsahujú: bielkoviny, tuk, sacharidy, Železo, Vápnik, Horčík, Fosfor, Draslík, Sodík, Zinok, Mangán, Meď, Omega-3 a Omega-6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny A, B, C, Kyselinu pantoténovú a Kyselinu listovú.
Možné účinky na organizmus
- silná podpora obranyschopnosti
- ochrana buniek pred rakovinovým bujnením a pôsobením voľných radikálov
- prevencia rakoviny
- detoxikačné účinky
- antiseptické účinky – protizápalové
- znižujú vysoký krvný tlak
- znižujú vysoký cholesterol
- prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- dopĺňajú dobrý tuk do organizmu
- močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu
- prečisťujú obličky a močové cesty
- zlepšuje trávenie – podporuje tvorbu žalúdočných štiav
- podporujú pravidelné vyprázdňovanie
- prírodné antidepresívum – zlepšuje náladu
- udržuje zdravý nervový systém
Denná spotreba
Pri redukcii hmotnosti je vhodné konzumovať 25 gramov tekvicových jadierok denne, napr. na desiatu alebo na olovrant. Môžete ich pridávať do nátierok, polievok, omáčok, na ryžu, zemiaky, do pečeného chleba alebo koláčov. Na udržanie hmotnosti a zdravia konzumujte 35 gramov denne.
Nutričné hodnoty | v 100 g |
Energie | 1 886 KJ / 449 kcal |
Bielkoviny | 24 g |
Sacharidy | 50 g |
Tuky | 24 g |
Železo | 3,9 mg |
Zinok | 9,7 mg |
Vápnik | 58,5 mg |
Mangán | 0,4 mg |
Horčík | 270,0 mg |
Meď | 0,9 mg |
Fosfor | 89,0 mg |
Draslík | 909,0 mg |
Sodík | 17,5 mg |
Omega-3 | 81,0 mg |
Omega-6 | 8 800,0 mg |
Vitamín A | 65,0 IU |
Kyselina listová | 11,0 ug |
Vitamín B2 | 0,2 mg |
Vitamín B3 | 0,5 mg |
Kyselina pantoténová | 0,15 mg |
Vitamín C | 0,45 mg |