10 tipov, ako si najlepšie vychutnať orechové maslá
Orechové maslá sa vyrábajú pomalým mletím orechov na požadovanú jemnosť a krémovosť. Najčastejšie sa na ich výrobu používajú arašidy, mandle, lieskové a kešu orechy. Sú k dispozícii v rôznych variantoch, zoženiete maslá jednodruhové i zmesi, jemné i chrumkavé, sladké i solené.
Orechové maslá sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály a sú zdravšou alternatívou k maslu alebo margarínom. Sú skvelou voľbou aj pre vegánov a vegetariánov, ktorí hľadajú rastlinný zdroj bielkovín, a tiež pre osoby, ktoré majú alergiu na laktózu alebo lepok.
Orechové maslá sú v súčasnosti čím ďalej viac populárne a vzhľadom na ich výhody pre zdravie sa niet čomu diviť. Je ale dôležité mať na pamäti, že orechové maslá sú veľmi kalorické, takže aj keď sú zdravé a bohaté na živiny, mali by sa konzumovať s mierou.
Ako využiť orechové maslá v kuchyni
Použitie orechových masiel v kuchyni je veľmi všestranné a my pre vás máme pár tipov, ako si ich vychutnať.
- Jednoducho si vaše obľúbené arašidové maslo natrite na pečivo. Pridať môžete ovocie, obľúbený je napr. banán, alebo kvalitnú marmeládu.
- Ľahko s ním zvýšite množstvo bielkovín a zdravých tukov vo vašom smoothie alebo proteínovom nápoji.
- Hodí sa do sladkých dezertov. Môžete ho pridať do sušienok, tort, muffinov alebo do ovsenej kaše.
- Mandľové maslo použijete ako základ pre omáčky, marinády na mäso alebo do dresingu na ovocné i zeleninové šaláty.
- Kokosovým maslom zjemníte svoje krémové polievky.
- Ak si doma radi vyrábate granolu, pridajte do nej orechové maslo na zvýraznenie chuti a lepšie výživové hodnoty.
- Urobte z neho dip alebo omáčku k zelenine, hranolčekom alebo čipsom.
- Vytvorte si domáce energy guľky alebo tyčinky s orechovým maslom, dávkou proteínu a ovocím. Skvelo sa hodí napríklad mandľové alebo pistáciové maslo.
- Rozmixujte lieskovoorieškové maslo s horúcou vodou, pár kúskami kvalitnej čokolády, podľa potreby doslaďte a vychutnajte si šálku zdravej horúcej čokolády.
- Zmiešajte vaše obľúbené maslo s kokosovým mliekom, dochuťte podľa svojej chuti, dajte zmes zamraziť a vznikne vám zdravá zmrzlina bez lepku i laktózy.