10 tipov, ako si najlepšie vychutnať orechové maslá


3 minút čítania
Karla Vlasatá

Orechové maslá sú zdravou pochúťkou, s ktorou obohatíte svoj jedálny lístok a dostanete prísun zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov.

Orechové maslá sa vyrábajú pomalým mletím orechov na požadovanú jemnosť a krémovosť. Najčastejšie sa na ich výrobu používajú arašidy, mandle, lieskové a kešu orechy. Sú k dispozícii v rôznych variantoch, zoženiete maslá jednodruhové i zmesi, jemné i chrumkavé, sladké i solené.

Orechové maslábohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály a sú zdravšou alternatívou k maslu alebo margarínom. Sú skvelou voľbou aj pre vegánov a vegetariánov, ktorí hľadajú rastlinný zdroj bielkovín, a tiež pre osoby, ktoré majú alergiu na laktózu alebo lepok.

Orechové maslá sú v súčasnosti čím ďalej viac populárne a vzhľadom na ich výhody pre zdravie sa niet čomu diviť. Je ale dôležité mať na pamäti, že orechové maslá sú veľmi kalorické, takže aj keď sú zdravé a bohaté na živiny, mali by sa konzumovať s mierou.

Arašidové maslo

Ako využiť orechové maslá v kuchyni

Použitie orechových masiel v kuchyni je veľmi všestranné a my pre vás máme pár tipov, ako si ich vychutnať.

  1. Jednoducho si vaše obľúbené arašidové maslo natrite na pečivo. Pridať môžete ovocie, obľúbený je napr. banán, alebo kvalitnú marmeládu.
  2. Ľahko s ním zvýšite množstvo bielkovín a zdravých tukov vo vašom smoothie alebo proteínovom nápoji.
  3. Hodí sa do sladkých dezertov. Môžete ho pridať do sušienok, tort, muffinov alebo do ovsenej kaše.
  4. Mandľové maslo použijete ako základ pre omáčky, marinády na mäso alebo do dresingu na ovocné i zeleninové šaláty.
  5. Kokosovým maslom zjemníte svoje krémové polievky.
  6. Ak si doma radi vyrábate granolu, pridajte do nej orechové maslo na zvýraznenie chuti a lepšie výživové hodnoty.
  7. Urobte z neho dip alebo omáčku k zelenine, hranolčekom alebo čipsom.
  8. Vytvorte si domáce energy guľky alebo tyčinky s orechovým maslom, dávkou proteínu a ovocím. Skvelo sa hodí napríklad mandľové alebo pistáciové maslo.
  9. Rozmixujte lieskovoorieškové maslo s horúcou vodou, pár kúskami kvalitnej čokolády, podľa potreby doslaďte a vychutnajte si šálku zdravej horúcej čokolády.
  10. Zmiešajte vaše obľúbené maslo s kokosovým mliekom, dochuťte podľa svojej chuti, dajte zmes zamraziť a vznikne vám zdravá zmrzlina bez lepku i laktózy.

Staršie články