Ako sa zdravo stravovať pri celiakii


4 minút čítania

Trpíte vy alebo niekto vo vašom okolí celiakiou a chceli by ste sa o nej niečo dozvedieť? V tomto článku nájdete základné informácie o tejto chorobe, čo sa pri nej jesť môže, čomu sa naopak vyhnúť a na čo si dať pozor.

Trpíte vy alebo niekto vo vašom okolí celiakiou a chceli by ste sa o nej niečo dozvedieť? V tomto článku nájdete základné informácie o tejto chorobe, čo sa pri nej jesť môže, čomu sa naopak vyhnúť a na čo si dať pozor.

Čo je celiakia a aké sú jej príznaky?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje asi 1 až 1,5 % populácie. Pri tejto chorobe imunitný systém jedinca reaguje na lepok ako na škodlivú látku. Celiakia je buď vrodená – prejaví sa už v detstve, alebo získaná – môže sa prejaviť v akomkoľvek veku, väčšinou po nejakej stresovej záťaži. Častejšie týmto ochorením trpia ženy.

Pri celiakii dochádza po požití lepku k poškodeniu tenkého čreva, čo vedie k zníženej schopnosti vstrebávať živiny. To sa prejavuje rôznymi príznakmi a dlhodobými zdravotnými komplikáciami. Medzi najčastejšie príznaky patria zažívacie problémy, ako sú hnačky, nadúvanie a bolesti brucha, ďalej potom únava, strata hmotnosti, nedostatok energie a poruchy nálad.

Správna strava pri celiakii

Jediným spôsobom ako minimalizovať príznaky celiakie a predísť poškodeniu tenkého čreva je striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty. Správna strava je pre jedinca s celiakiou kľúčová. Minimalizuje riziko poškodenia čreva a pomáha tak udržať fyzické i psychické zdravie.

Gluten free jedlo pre celiatikov

Nevhodné potraviny

Týmto potravinám sa celiatici musia úplne vyhnúť a je potrebné ich nahradiť inými bezlepkovými variantami. Sú to najmä:

  • výrobky obsahujúce pšenicu, špaldu, raž, jačmeň a ďalšie obilniny obsahujúce lepok
  • krupica, krúpy
  • bežné cestoviny
  • produkty s pšeničným škrobom – niektoré údeniny, cukrovinky a mliečne produkty
  • seitan
  • rôzne dochucovadlá, napr. sójová omáčka, bujóny, atď.
  • kávoviny a sladové výrobky

Našťastie je mnoho potravín prirodzene bezlepkových a navyše je v súčasnosti v obchodoch dostupná široká škála bezlepkových variantov mnohých produktov.

Prirodzene bezlepkové potraviny:

Tieto potraviny sú vhodné pre celiatikov len bez akýchkoľvek prísad. Napríklad zemiaky ani smotana neobsahujú lepok, ale keď ich spoločne zapečiete v miske vysypanej klasickou strúhankou, je z nich hneď jedlo nevhodné pre celiatikov. Ak si nie ste istí, vždy skontrolujte etiketu, pri niektorých produktoch totiž hrozí kontaminácia pri ich balení. Sú to napr.:

  • čerstvé i mrazené ovocie a zelenina
  • huby
  • mäso, ryby a morské plody
  • vajcia
  • strukoviny
  • orechy
  • quinoa
  • pohánka
  • zemiaky
  • ryža
  • čerstvé mlieko a niektoré mliečne výrobky
  • niektoré údeniny, obilniny a mnoho ďalších

Špeciálne vyrobené bezlepkové potraviny

Na obale je väčšinou na jednoduchšie rozpoznanie preškrtnutý klas alebo označenie vhodné pre celiatikov, gluten free a pod. V obchodoch ich nájdete v špeciálnych oddeleniach a regáloch. Ide napr. o:

  • pečivo
  • cereálie a müsli
  • múky
  • cestoviny
  • rôzne omáčky, napr. kečup, hoisin a ďalšie
  • cukrovinky, sušienky a mnoho ďalšieho

Na čo si dať pozor

Ak daný výrobok nepoznáte a nemáte ho vyskúšaný, vždy skontrolujte etiketu. Aj nepatrné množstvo lepku môže spôsobiť veľké problémy. Opatrní buďte aj doma v kuchyni, obzvlášť ak ostatní členovia domácnosti nedržia bezlepkovú diétu. Ideálne používajte riad len pre seba a dbajte na čistotu pri príprave a manipulácii s potravinami. Informujte celé svoje okolie. Aj oni by mali vedieť, že je potrebné s vaším jedlom nakladať so zvýšenou opatrnosťou a nemali by problém zľahčovať.

Nechajte si pravidelne kontrolovať krvný obraz. Ľudia s bezlepkovou diétou majú často nedostatok železa a vitamínov skupiny B. Ich nedostatok môžete doplniť buď prirodzenou cestou z potravy alebo pomocou suplementov, pri ktorých ale opäť pozor na zloženie.

Ak si nie ste čímkoľvek istí, obráťte sa na odborníkov a výživových poradcov. Aj napriek obmedzeniam môže byť vaša strava zdravá a pestrá.

Staršie články